Minden ami gyöngy és ékszer

Naning♥

Ametiszt

Naning ásványkalauz 3. rész

2016. január 18. - Naning

Az ametiszt a legismertebb, és legkedveltebb kvarcféle. Népszerűségét gyönyörű lila színének köszönheti. Színezetét a mangán és a vas-titán adja. Tiszta állapotában féldrágakő. A legértékesebbek a tiszta lila, és a sötétebb lila kövek. Kevésbé értékesek a halványabb, vagy fehéres sávozású darabok. Melegítve a színét változtatja, megsárgul, többé-kevésbé megszíntelenedik, egyes fajtái hosszan tartó napfény hatására kifakulhatnak, ennek oka ismeretlen. 1950-ben jöttek rá, hogy az egyik brazil bányából (Montezuma) származó ametisztek 500 °C-ra való hevítésével zöld színt kapnak. Ezek a kövek a praziolit nevet kapták.

Főleg ékszerként használják. Hasonló módon munkálják meg, mint a többi kvarcot, de féldrágakő változatát a briliánshoz hasonlóan sokszöglapocskásnak köszörülik, hogy ragyogása elevenebb legyen.

ametiszt22.jpg

Széleskörű a felhasználása az ezotériában, a tisztánlátás és a koncentrációs képesség  köve, segít elmélyülni a meditációban. Az asztrológiai hagyományok szerint a februárban születettek, a Halak és a Vízöntő köve az ametiszt.

20140715-152956.jpg

A régi időkben is nagy becsben tartották, amulettként hordták, úgy gondolták megvédi viselőjét a részegségtől. Neve az amethüsztosz görög szóból ered, melynek jelentése: nem részegítő.

Leonardo Da Vinci egyszer azt írta, hogy az ametisztben megvan az erő a gonosz gondolatok elűzéséhez és élénkíti az egyén intelligenciáját. Az ametiszt a haragot és a dühöt a szeretet pozitív energiájává alakítja át.


ametiszt-karkoto-fazettazott-karkoto-dsc05141-500x5002.JPG

Ametiszt ásvány gyöngyök a Naning webshopban: KATT

 

logo_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://naning.blog.hu/api/trackback/id/tr98284014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása