Minden ami gyöngy és ékszer

Naning♥

Március köve az akvamarin

Naning ásványkalauz 2. rész

2015. március 09. - Naning

Nevét a latin aqua (víz) és mare (tenger) szavakból kapta, mely elnevezés a kő színére utal. Egy legenda szerint a hableányok tengerfenéken őrzött ládáikból származik, ezért lett a tengerészek és a tengeren utazók szerencse köve.
Kékeszöld színének és a vízhez hasonló visszatükröződésének köszönhetően az akvamarin már az ókorban is keresett volt, amikor még népszerűbbek voltak a kékeszöld drágakövek. A rómaiak úgy állapították meg minőségét, hogy a tengerbe merítették a követ, és csak azokat tartották értékesnek, amelyek "eltűntek" a vízben.

b7ea4039416b02faec602fc74ae21eae.jpg

Az akvamarin a berill nevű ásvány-család egyik változata, talán a legnemesebb tagja. Színe a tengerzöldtől a kékig változik, leggyakoribb színelőfordulása a kék, amelyet a kristályrácsban elhelyezkedő vasatomok okoznak.  Az akvamarin jellegzetes tulajdonsága, az úgynevezett pleokroizmus, azaz többszínűség: a fénnyel átvilágított kristályok ha különböző tengelyek irányában nézünk át rajtuk, más-más színt öltenek magukra. Az akvamarin kettőstörő ásvány, azaz megkétszerezi és eltereli a fénysugarakat. Ha akvamarinon keresztül nézünk valamit, azt megkettőzve látjuk. Bizonyos esetekben macskaszem-hatás is észlelhető, amely a tigrisszemhez hasonló kövek jellegzetessége.
Ez a törékeny drágakő nyolcszögletű lépcsőzetes csiszolást igényel, ez a módszer kiemeli a kő csillogását, és megvédi a nemkívánatos törésektől. Néha azonban briliáns módjára, vagy cabochon-csiszolással munkálják meg.

satellite2.jpg

Lelőhelyei: Brazília, Madagaszkár, Oroszország, USA

Gyógy- és pszichikai (feltételezett) hatásai:
Ez a csodás, tengerszín drágakő, az akvamarin fiatalos energiát és szellemet képvisel. Gyönyörű kék színének köszönhetően velejárói a nyugalom és az ártatlanság, kiegyensúlyozottságot hordoz.
A szerelmeseknek harmóniát hoz, a párkapcsolatban segíti a különbségek feldolgozását és feloldását, biztosítva ezzel a kapcsolat kiegyensúlyozottságát, mélyíti az egymás iránt érzett bizalmat.
Enyhíti a frontérzékenységet, csökkenti a depressziós szorongásokat és az agressziót. Fejleszti a magabiztosságot, és az önkifejezés képességét. Jót tesz a feledékenység ellen.

Csillagjegyei: vízöntő, halak, nyilas, szűz, mérleg, bika, ikrek, rák

aquamarin.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://naning.blog.hu/api/trackback/id/tr387253651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása