Minden ami gyöngy és ékszer

DIY: Ékszertartó fa

2016. január 19. - Naning

Az ékszerek tárolása sokszor gondot jelenthet, hogy praktikus is legyen de jól is nézzen ki, dizájnos is legyen. Íme egy szuper ötlet, hogy hogyan tároljuk ékszereinket otthon, vagy akár egy ékszer- ajándéküzletet is kiválóan feldob ez a nem mindennapi, ötletes ékszertartó fa :)

Amire az elkészítéshez szükségünk lesz:

- faág
- dekorkavics (IKEA-ban kapható, de szedhetünk magunk is pl. tengerparton, kirándulások alkalmával..)
- arany festék spray
- befőttes üveg
- fogó, olló

1_5.jpg

1. Fessük le a kiválasztott faágunkat az arany színű spray-vel, hagyjuk kellő időt száradni.

2_5.jpg

2. A fogó és olló segítségével lyukasszuk ki a befőttesüvegünk tetejét úgy, hogy az ágat végül bele tudjuk állítani, átférjen rajta. Töltsük meg az üveget a kavicsokkal.

3_4.jpg

3. Szúrjuk bele a faágat az üveg tetejébe, és azzal együtt csavarjuk vissza a befőttesüvegre

5_6.jpg

Ezzel el is készült az ékszerfánk =)

7_1.jpg

Köszönet az ötletért és a tutorialért a Market Colors-nak :)

 

Ametiszt

Naning ásványkalauz 3. rész

Az ametiszt a legismertebb, és legkedveltebb kvarcféle. Népszerűségét gyönyörű lila színének köszönheti. Színezetét a mangán és a vas-titán adja. Tiszta állapotában féldrágakő. A legértékesebbek a tiszta lila, és a sötétebb lila kövek. Kevésbé értékesek a halványabb, vagy fehéres sávozású darabok. Melegítve a színét változtatja, megsárgul, többé-kevésbé megszíntelenedik, egyes fajtái hosszan tartó napfény hatására kifakulhatnak, ennek oka ismeretlen. 1950-ben jöttek rá, hogy az egyik brazil bányából (Montezuma) származó ametisztek 500 °C-ra való hevítésével zöld színt kapnak. Ezek a kövek a praziolit nevet kapták.

Főleg ékszerként használják. Hasonló módon munkálják meg, mint a többi kvarcot, de féldrágakő változatát a briliánshoz hasonlóan sokszöglapocskásnak köszörülik, hogy ragyogása elevenebb legyen.

ametiszt22.jpg

Széleskörű a felhasználása az ezotériában, a tisztánlátás és a koncentrációs képesség  köve, segít elmélyülni a meditációban. Az asztrológiai hagyományok szerint a februárban születettek, a Halak és a Vízöntő köve az ametiszt.

20140715-152956.jpg

A régi időkben is nagy becsben tartották, amulettként hordták, úgy gondolták megvédi viselőjét a részegségtől. Neve az amethüsztosz görög szóból ered, melynek jelentése: nem részegítő.

Leonardo Da Vinci egyszer azt írta, hogy az ametisztben megvan az erő a gonosz gondolatok elűzéséhez és élénkíti az egyén intelligenciáját. Az ametiszt a haragot és a dühöt a szeretet pozitív energiájává alakítja át.


ametiszt-karkoto-fazettazott-karkoto-dsc05141-500x5002.JPG

Ametiszt ásvány gyöngyök a Naning webshopban: KATT

 

logo_uj.jpg

Csontos Anita és a Vintani ékszerek

Naning Portré 4. rész

pk.jpgFérjemmel a népszerű üdülő falucskában, Cserkeszőlőn élünk.  A turizmusban dolgozom, de hobbim és szenvedélyem az ékszerkészítés.

A kreatív dolgok mindig közel álltak hozzám. Már gyerekkoromban is sokat  kézműveskedtem és készítettem egyszerűbb ékszereket, amiket nagy örömömre szüleim segítettek nekem eladni. Így jutottam némi zsebpénzhez :)

Aztán később keresgéltem, több technikát kipróbáltam, varrtam, horgoltam stb.. Úgy éreztem a monoton hétköznapok mellett kell valami, amiben örömömet lelem, és kikapcsolhatok. Így sikerült rátalálnom vagy inkább visszatérnem az ékszerekhez.

A vintage  szerelmese vagyok, így nagyon tetszettek az ilyen stílusú ékszerek is. Kezdetben a vintage volt a fő inspirációm. Keresgéltem, kísérletezgettem és egyre több anyagot ismertem meg. Kialakult a saját stílusom, amibe belecsempészek egy csipet vintage-t is. :)

imgp6626k.jpg

Mint minden nő, én is szeretem a szép ruhákat és a hozzájuk illő ékszereket. A divatot, egyfajta önkifejezésnek tartom. Mindenki önmagából egy darabot keres mikor a magához illő ruhát vagy ékszert kutatja. A boltokban ezt nem mindig találni meg.  Én szerettem volna magamnak megalkotni azokat az ékszereket ami én vagyok. Aztán volt aki rámutatott arra, hogy ez másnak is tetszik, így mások számára is elérhetővé tettem alkotásaimat. 

imgp6424b.jpg

Hogy mi inspirál? Bármi lehet az.... Legtöbbször maga az anyag. Megtetszik egy gyöngy vagy egy alkatrész és a fejemben már meg is születik egy új alkotás belőle.  Addig nem nyugszom, míg meg nem valósíthatom a valóságban is. Mivel egyéni megrendeléseket is szívesen vállalok, sokszor keresnek fel azzal a kéréssel, hogy egy adott ruhához szeretnének ékszert. De van mikor maga a megrendelő személyisége inspirál. Nagyon szeretem a munkámnak ezt a részét. :) Csupa kihívás és kaland...

imgp6650j.jpg

Főként minőségi, csiszolt üveggyöngyökkel tervezem, majd készítem el az ékszereimet. Üveglencsés ékszereket is készítek, de azt sem a megszokott módon, hanem átformáltam saját stílusomra. Minden ékszeremre büszke vagyok, mindegyik a szívem csücske és belőlem egy darab. Szeretem az egyedi és ízléses darabokat, amik nem tömegcikkek és nem jönnek szembe az utcán.  Szeretném, hogy mindenki egyéniségének és stílusának megfelelő ékszert, kiegészítőket viseljen, hogy úgy érezze lelkének egy darabját mutathatja meg általa!!! 

imgp6415m.jpg

Mindig örömmel tölt el mikor valakinek tetszenek ékszereim. Számomra ez a legnagyobb siker amit elérhetek, hiszen NEKTEK készítem őket!!!


Anita ékszereit a következő elérhetőségeket megnézhetitek,és meg is vásárolhatjátok:

Vintani a Meskán
Vintani Webshop
Vintani Facebook oldala
e-mail: csanita107@gmail.com

logo.jpg

 

 

Szalag nyaklánc DIY

Következő bejegyzésünkben egy egyszerűen elkészíthető statement nyakláncot mutatunk Nektek!

Amire az elkészítéséhez szükségetek lesz:

- cérna (minél erősebb, bőrvarró cérna, esetleg gyöngyfűző drót vagy tigrisbajusz)
- szalag, tetszőleges színben, bármilyen szélességű
- szerelőkarika
- lánc
- kapocs

1_4.jpg

1. Fűzzük be a cérnát, és erősítsük a szerelőkarikára (tigrisbajuszhoz használjuk drótőrt és stoppert).
2. Kezdjük felvarrni, felhúzni a szálra a szalagot, szalag közepén indítsunk. Befolyásolhatjuk a redők állását azzal ha a szalag széle, vagy a közepe felé tűzzük a szálat.
3. Ha elértük a kívánt nyaklánc hosszúságot, erre a végére is erősítsünk szerelőkarikát, így elkészült a nyaklánc nagy része.
4. Szereljük a láncot a szerelőkarikákra, a végére a kapoccsal.

2_4.jpgEzzel készen is van a szalagos statement nyakláncunk. Ugyanígy,lánc nélkül és rövidebb szalaggal karkötőt is készíthetünk.

Más-más színű, szélességű, anyagú szalagból rengetegféle ékszer készülhet. De felturbózhatjuk gyöngyökkel, egyéb díszítőelemekkel:
nevtelen-1.jpg

 

Forrás: I SPY DIY / Thanks for the tutorial I SPY DIY

Játék a Naning Facebook oldalán!

Nyári ékszerkészítő játék a Naning Facebook oldalán!

1. Küldj be egy (vagy több) fotót a naning@naning.hu e-mail címre egy általad készített nyári ékszerről, és mi feltöltjük Facebook oldalunkra. Az ékszer legyen színes, csigás-kagylós, láncos, fonalas zsinóros, vagy amilyet csak szeretnél, a lényeg, hogy egy igazi nyári darab legyen. Az e-mailben küldd meg a neved, és márkaneved (ha van).
2. Jelöld be magad, vagy Facebook oldalad a képen, és oszd meg minél többször ismerőseid között hogy minél többen lájkolják a képed!

Nagyon örülünk, ha az ékszer elkészítéséhez Naning alkatrészeket használsz, de nem kötelező ;) A legtöbb lájkot begyüjtő ékszer megalkotója egy 10.000 Ft-os Naning vásárlási utalványt, és egy Naning törzsvásárlói kártyát nyer, mellyel egy örökös -10%-os kedvezmény boldog tulajdonosa lesz.
Ezen kivül kisorsolunk egy Naning különdíjat, melynek a nyertese egy 5.000 Ft értékű vásárlási utalványt tudhat magáénak.
Alkotásra és megosztásra fel! :) Izgatottan várjuk a képeiteket! Sorsolás 2015.09.30.

palyazat.jpg

Vintage gomb nyaklánc

Egy marék régi gombból és még néhány alkatrészből trendi nyakláncot készíthetsz pár perc alatt.
1_3.jpgSzükséges alkatrészek:
ragasztópisztoly, egy darabka filc anyag, lánc, régi gombok, tű és cérna

2_3.jpgA régi gombokat tegyük egymás mellé a kigondolt alakzatban, ahogyan a láncon majd látni szeretnénk. Ha beállítottuk egyenként ragasszuk oda őket az anyagra/egymáshoz, majd vágjuk körbe a formát:
3_2.jpg4_1.jpgVégül a két oldalára varrjuk fel a láncot, és már készen is van a nyakláncunk:
5_2.jpg

Forrás: Pinterest

A drótőr használata

A drótőr egy olyan alkatrész, amely megvédi a fűzőszálat az ékszer használata közbeni mozgás, súrlódás okozta esetleges szakadástól, töréstől, és helyén tartja a szálat. Használhatjuk vékony dróttal, damillal, de akár bármilyen tetszőleges vékony fűzőszállal. A drótőr tulajdonképpen egy U alakban hajlított picike cső, ami középen nyitott, tehát félcső, így néz ki:

fd2p028_bronz_3.jpg

Használata lépésről lépésre:

A fűzőszálra tegyünk fel egy stoppert, majd a drótőr egyik szárába vezessük bele a szálat. Ezután a drótőr ívét követve vigyük tovább a fűzőszálat, és vezessük ki a másik végén. A szálat ismét húzzuk át a stopperen, majd óvatosan feszítsük meg, hogy szépen illeszkedjen a drótőrbe, pontosan a helyén fusson a szál. Ezt követően a szokott módon nyomjuk össze, rögzítsük a stoppert. A drótőrre ezután szerelőkarika segítségével tehetünk kapcsot, vagy bármi mást amit szeretnénk.
A kilógó szálat ne rögtön a stopper után vágjuk le, néhány centit vezessük az utána fűzött gyöngyök alatt. A stoppert elfedhetjük stopper takaróval is. (A drótőr használatához nem feltétlenül van szükség stopperre, sima csomóval is használhatjuk ha éppen az adott ékszer úgy kívánja.)
001.jpg

Drótőr a használatban:

wgh.jpg

 Réz drótőr a Naning Webshopban, arany, ezüst, bronz és vörösréz színekben. Ár: 7.-  Ft / db:

Katt:
nngdrtor.jpg

Zsinórkarkötő feltúrbózva :)

Pár éve már hódítanak a csomózásos technikával készült zsinór ékszerek, de talán egy kicsit már egyhangúaknak, unalmasnak érezhetjük őket. A színek és a végek variálásán kívül még számtalan lehetőség akad, hogy hogyan tegyük őket kicsit izgalmasabbá, különlegesebbé, csak a képzeletünk szab határt. Íme egy idea a sok közül ami inspirációul szolgálhat, és ami elindíthatja az ötletlavinát ;)

Amire szükségünk lesz az elkészítéséhez:

1_2.jpg- olló
- fogó
- zsinór
- hímzőfonal
- mérőszalag
- ragasztó
- tű (nagy lyukú amibe a hímző fonal is befűzhető)
- strasszok, strasszos láncok, szegecsek, vagy bármilyen egyéb díszítő kellékek
- kapocs (legjobb a nagy méretű karabiner kapocs)
- ragasztószalag / szigetelőszalag
- filctoll

1.  Első lépésként mérjük le a csukló méretét, ehhez fogjuk igazítani a karkötőt, hogy tökéletesen álljon:
2_2.jpg

2. Ezután vágjunk egy ugyanolyan hosszúságú zsinórdarabot, mint amekkora a csuklónk kerülete volt. Válasszuk ki a használni kívánt kapcsot, majd annak a hosszával rövidítsük meg a zsinórdarabot. A továbbiakban ez lesz a mércénk, ehhez fogjuk igazítani a karkötő méretét. Egyszerűbb az elején csinálni egy mérce zsinórt, mint a félkész ékszerünket folyton a csuklónkhoz próbálgatni hogy jól esz e a méret ;)

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-003.jpg

3. A következő lépésben elkezdjük a csomónkat elkészíteni. Vágjunk le két darab zsinórt,legalább 50cm hosszúakat. Hajtsuk félbe őket, majd a végeit igazítsuk, és erősítsük össze ragasztószalaggal a képen látható módon:

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-004.jpg

4. A következő képek alapján, a szálakat lekövetve készítsünk el a csomónkat. Leírjuk lépésről lépésre is, hogy melyik szálat mikor hova hajlítsuk, tegyük, bújtassuk, de személyes tapasztalat alapján sokkal könnyebben elkészíthető, ha csak a képet nézve leutánozzuk a lépéseket. ..de persze mindenkinek más a jobb így ahol lehet le is írjuk hogyan csináld ;)

Tehát először csináljunk egy hurkot az egyik szálból, úgy hogy a ragasztószalaggal összeragasztott vége legyen a másik alatt (a)
etsy-howto-sailorsknot-bracelet-6ab.jpg5. Ezután a másik szálat helyezzük az előzőre a képen látható módon:

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-7ab.jpg

6. Ezután a ragasztószalagos végét (A) húzzuk át a másik ragasztószalagos rész alatt (a), majd a hurok felett (b):

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-8ab.jpg7. Most már kirajzolódni látszik a csomó, csak egy lépés van hátra. A felső zsinór ragasztószalagos végét (A) hajlítsuk fel a kép alapján:

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-10ab.jpg

8. Ezzel a kis perec szerű csomónk már el is készült, most már csak kézzel ki kell egyengetnünk, hogy feszes, egyenletes legyen:

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-11.jpg

9. A következő lépésben vágjuk el a kötelet a ragasztószalagok közepénél

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-005.jpg

10. Most lesz szükségünk a mérce zsinórra, hogy méretre igazítsuk a karkötőt. Helyezzük a csomó alá, nagyjából középre:
etsy-howto-sailorsknot-bracelet-006.jpg11. Hajlítsuk vissza a hurkos végét a szálnak úgy, hogy a mércezsinór végénél találkozzon a ragasztószalagos szál, és jelöljük be filctollal, hogy meddig ér.

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-007.jpg12. A jelölésnél szintén tekerjük körbe ragasztószalaggal, és vágjuk is el középen, ahogyan korábban a fenti szálat. Ugyanezt a lépést végezzük el a másik oldalon is:

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-016.jpg

13. Húzzuk rá az alsó szálakra a kapcsot, majd hajlítsuk vissza a helyére, és az egészet erősítsük össze újra ragasztószalaggal (ha nagyon biztosra akarunk menni, hogy ne jöjjön majd szét a karkötő, össze is varrhatjuk a szálakat). A másik oldalon is végezzük el ugyanezt:
etsy-howto-sailorsknot-bracelet-017.jpg

etsy-howto-sailorsknot-bracelet-018.jpg

14. A ragasztószalagokat tekerjük be hímzőfonallal:
20.jpgA végét úgy dolgozhatjuk el, hogy csomózzuk, majd a szálat tű segítségével visszahúzzuk alul feszesen, így a csomó rejtve marad. A végét ollóval levágjuk. Mindkét oldalon végezzük el ugyanezt:
etsy-howto-sailorsknot-bracelet-21-24.jpg16. A fonalas részt jelen esetben strasszköves lánccal díszítettük, ezt egyszerűen csak odaerősítettük a strasszkövek közti üres részeken amikor a fonalat tekertük:

281.jpg

De ezen kívül sokféleképpen, bármilyen strasszal, dísszel, vagy szegeccsel díszíthető, használhatunk több színű hímzőt, bőrt, drótot, láncot, bármit! Az egyszerű zsinórok helyett választhatunk vastagabb kötelet, fonatot. Ahogyan az elején írtuk, csak a képzeletünk szab határt :)

És íme az eredmény:00_1.jpg

d.jpg

 

Köszönet a tutoriálért az Etsy Blog-nak! :) Thanks for the tutorial Etsy Blog!

Fodor Juci és a Lanka ékszerek

profil.jpgFodor Jutka vagyok, Gárdonyban élek és a hobbim az ékszerkészítés. Mindig is szerettem a kreatív tevékenységet, rajzoltam, festettem, sok mindent kipróbáltam. Körülbelül tíz évvel ezelőtt történt, hogy egy kolléganőm az interneten talált egy nyakláncot, ami nagyon megtetszett neki, de hihetetlenül sokba került. Megmutatta nekem is az ékszert és én rögtön rávágtam, majd én megcsinálom. Ékszert azelőtt soha :) Nem tudom, honnan jött ez a magabiztosság, de tényleg megcsináltam neki. Akkor kezdődött. Mivel akkoriban a MALÉV-nél dolgoztam, nagyon sok női munkatársam volt és sorra jöttek a kérések. Gyöngyből fűztem nyakláncokat, elvarázsolt az alapanyagok sokfélesége, a színek, a formák.

A gyöngyöket két éve felváltotta a fonal. Szintén az interneten találkoztam egy olyan fonalékszerrel, amibe azonnal beleszerettem.  Mivel nem ismertem a technikát, rengeteg időt fordítottam arra, hogy kikísérletezzem hogyan, miként lesz egy műanyag csőből és egy marék fonalból hordható, divatos mások számára is vonzó ékszer. Jelenleg csak ezzel foglalkozom és szeretném ebben a műfajban a lehető legjobbat csinálni.

10356228_915021878549304_5021207434333485691_n.jpgA legjobban azt a részt szeretem, amikor kitalálom, hogy milyen legyen az ékszer. Rengeteg féle fonalam van, a szivárvány minden színében, de nem tudok úgy elmenni egy rövidáru boltba, hogy ne vásároljak mindig újabbakat. Maga az ékszer elkészítése nagy örömet okoz, mindig izgatottan várom, hogy milyen is lesz a valóságban, amit elterveztem. A legkevésbé pedig azt szeretem, amikor már csak az összeállítás van hátra. Fontos része a folyamatnak ez is, de ilyenkor már látom az út végét és szeretnék mielőbb túl lenni rajta, hogy jöhessen a következő :)

10415554_876206575764168_8657960126714817727_n.jpgEgy nyakék elkészítése általában néhány órát vesz igénybe, de van, hogy napokig eltart. Ha nincs hozzá éppen kedvem, inkább leteszem és csak akkor folytatom, ha erős kényszert érzek a befejezéshez. Előfordul az is, hogy már készen van, de nem vagyok elégedett a végeredménnyel, akkor inkább visszabontom az egészet, és újra kezdem.

A fonalak mellett nagyon szeretem az ásványokat és ezekkel szoktam is díszíteni a fonalékszereimet. Kedvenc színem nincsen, számomra egyetlen fontos dolog van: a harmónia. Bármilyen színekkel szívesen dolgozom, ha azok harmóniában vannak egymással.

Egyik legkedvesebb ékszerem, amit Király Lindának készítettem ajándékba. Előtte tanulmányoztam, hogy mi az ami a legjobban illik az egyéniségéhez, és azt hiszem telitalálat volt. Nagyon örült a nyakéknek.
11017852_911151228936369_7716637951492868335_n.jpgLeginkább azokra az ékszereimre vagyok a legbüszkébb, ahol nagyon eltaláltam, hogy mi illene a viselőjéhez, mi tetszene neki a legjobban. De persze a legtöbb ékszerem kedves számomra, még akkor is, ha utólag úgy látom, lehetett volna jobb is.

juci1.png

Az inspiráció sok helyről támad. Néha egy szép fotó, amin a színek fognak meg, de van, hogy csak bekattan egy ötlet és azonnal meg kell valósítanom. Nagyon gyakran maga a megrendelő az, ami inspirál. A személyisége, főképp az, amikor látom, hogy önmagával harmóniában van. Ehhez pedig én hozzá tudok tenni valamit.
10924801_893779224006903_4066608028910186323_n.jpgÉkszereimet mindenkinek ajánlom, kortól függetlenül, a megrendelőim 20-tól 60 éves korig szívesen viselik :) Nagyon sok visszatérő vásárlóm van, olyanok, akik ma már csak az én ékszereimet hordják nap mint nap, és ez nagyon jól esik.

A Lanka ékszereket a következő oldalakon nézegethetitek, és vásárolhatjátok meg:

Lanka ékszerei a MESKÁN
Lanka Facebook oldala