Minden ami gyöngy és ékszer

Naning♥

R Design ékszerek, és készítőjük Szelicsány Rita

Naning Portré 2. rész

2015. március 23. - Naning

szr.jpg
Szelicsány Rita vagyok, Székesfehérvárott élek párommal és nagylányommal. Családi vállalkozásunkban dolgozom fő munkaidőben. Az ékszerek készítése mellett , szabadidőmben sokat olvasok, kutyázok, és ezek mellett időm nagy részében a polymer clay ékszerkészítés trükkjeit, lehetőségeit kutatom. 

Polymer clay ékszereket lassan négy éve készítek. A kezdetekkor nagyon érdekelt a gyöngy ékszerek készítése, kutakodtam a neten és teljesen véletlenül egy külföldi blogon bukkantam rá egy gyönyörű polymer clay ékszerre. Beleástam magam a rejtelmekbe, folyamatosan kerestem a lehetőségeket, és szépen lassan kikristályosodott a kép, hogy ilyen ékszereket szeretnék készíteni. Rabul ejtett az anyagban lévő számtalan lehetőség, a megvalósítás folyamata, a sokféleség..

2.jpg

Kedvencem a millefiori technika, ezt próbáltam először, ezen tanultam meg az anyag használatát. Az egyik legösszetettebb, időigényesebb technika ez, csodálatos formákat, színeket lehet készíteni a folyamat során. Kezdetekben csak ezt az eljárást alkalmaztam, ékszereimre is szinte csak a virág minta volt jellemző, majd igazodva a megrendelésekhez, igényekhez, más lehetőségeket, módszereket is megtanultam.

5_1.jpg

A millefiori technika örök kedvenc marad, véleményem szerint aki itt ismeri az alapokat, könnyen belefoghat más technikákba is. Kedvelt ékszerkészítési mód még a mica shift, ahol gyöngyház színű polymerre van szükség, és a kinyújtott alapba belenyomott mintát pengével síkra levágjuk, ekkor rajzolódik ki a végleges minta, de újabban sokat használom az ezüst, vagy arany lapot is. Ez egy egyszerű megoldás, csak a kinyújtott alapra kell felvinni az ezüstlapot majd kialakítani az ékszer formáját. Ezeken kívül számtalan módszer létezik még amiket használok, ennél az anyagnál valóban csak a képzelet szab határt.
7.jpegFolyamatosan keresem az új megoldásokat, lehetőségeket, azt vallom, hogy nem szabad megállni egy technikánál, mindent ki kell próbálni, fejleszteni, tanulni.

Kizárólag polymer clay-t használok, amit Magyarországon nagyon sokan süthető gyurmaként ismernek. Én személy szerint nem szeretem ezt az elnevezést, mert ez az anyag csak állagában hasonlít a gyurmára. Sok éves tapasztalatom alapján, ha minőségi ékszert akarunk készíteni, profi polymert kell használnunk, így én kizárólag a Kato clay-t használom, ami megbízható, minőségi anyag. Kezdésnek persze megfelelő az ismert Fimo és társai, de persze ez attól is függ, hogy mit szeretnénk készíteni.

Természetesen az ékszerek végleges formájához más alapanyagokra is szükség van. Medálokat, nyakláncokat szívesen egészítek ki bőrrel, pamutszállal, sodronnyal, ezt nagyban befolyásolja milyen stílusú ékszert szeretnénk a végére látni. Személyes kedvencem a piros fehér , fekete variációk, de manapság sokat használom a türkiz minden árnyalatát. Megrendelőim túlnyomó többsége a lila színt részesíti előnyben, ebből a színből fogy a legtöbb.

4.jpg

Legkedvesebb ékszer a számomra a képen látható "fonott" technikával készült kék-piros-fehér ékszerszett. Egy, számomra nagyon kedves barát rendelte, és azóta is kedvenc ékszerei között tartja számon. Legbüszkébb pedig a millefiori technikával készült ékszerekre vagyok, mára nagyon sok ilyen ékszer került ki a kezem alól, talán a képen látható bézs összeállítások a legjobb példák erre a technikára.
3-7.jpgBüszkeséggel  tölt el, ha valaki kézbe veszi az ékszereket nem is gondolná, hogy milyen anyagból készült, az első kérdés mindig az, hogyan festettem? Ilyenkor mindig elmondom, hogy nincs festve, minden polymerből készült.

Inspirációt rengeteg dologból merítek, lehet az egy szép virág motívum, minta, szín, forma. Nyomon követem a külföldi, elismert polymer művészek munkásságát, az ő munkáik is rengeteg ötlettel szolgálnak. Az újabb technikák elsajátítása pedig hozza magával az inspirációt, csak legyen elég időm megvalósítani...

1-6.jpg

 

Ékszereimet próbálom úgy elkészíteni, hogy bármely korosztály megtalálja a számára megfelelő darabot. Az anyagban rejlő lehetőségek megengedik, hogy mára szinte az összes megrendelés, személyes megkeresés arról szól, hogy egy adott ruhához, ruhatárhoz illő ékszert, vagy ékszereket készítsek. Ilyen esetekben mindig igazodok a ruha színéhez, stílusához és nem utolsó sorban a megrendelő személyiségéhez.

 Az R Design ékszereket az alábbi oldalakon vásárolhatjátok meg:

Meska boltom:
www.rdesign.meska.hu

Etsy boltom:
www.rdesignjewelry.etsy.com

Facebook oldalam:
R Design Facebook

Pinteres oldalam:
https://www.pinterest.com/ritaszelicsany/

Flickr oldalam:
R Design Flickr

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://naning.blog.hu/api/trackback/id/tr257285851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása